Monstera şüphesiz en çok aranılan, son dönemin en popüler salon bitkisi. Peki monstera bakımı nasıl olmalı? Bol delikli monstera sahibi olmak için neler yapmalı? Hızlı büyümesi için monstera bitkisine hangi bakımları uygulayalım? Cevabı bu yazımızda…
Monstera, Orta Amerika’ya özgü, yaprak dökmeyen tropik bir sarmaşık türüdür.. Doğal delikli yaprakları nedeniyle İsviçre Peyniri (Swiss Cheese) bitkisi olarak da adlandırılmıştır. Monstera’nın yaprak delikleri her yeni yaprakta ve bitki büyükçe ve yaşlandıkça artar, teorik olarak bu süreçte en yüksekteki yaprakların kütlesi azalırken güneş ışınlarının alt yapraklara doğru süzülmesi kolaylaştığı düşünülmektedir.
Monstera siparişi vermek için tıklayın
Monstera Türleri
Ev bitkileri olarak genel olarak iki farklı Monstera türü yetiştirilmektedir – Monstera deliciosa ve Monstera adansonii. Monstera adansonii, M. deliciosa’dan daha uzun, sivrilen yapraklara ve tamamen kapalı yaprak deliklerine sahip olmasıyla ayırt edilir. Monstera deliciosa yaprak delikleri sonunda kenarlara doğru büyür ve olgunlaştıkça açılır.
Monstera bitkisi nadiren çiçek açar veya yenilebilir meyve üretirler. Monsteralar, birçok aroid gibi, Orta Amerika’nın yerli halkları tarafından çok daha uzun bir süredir bilinmesine rağmen, 20. yüzyılın başlarında botanik dünyasına resmen tanındı. 70’ler ve 80’lerde yeniden evlerimizde sıkça görmeye başladık. 2000’li yıllardan itibaren botanik ve yeşil dünyaya verilen değerin artmasıyla beraber şimdilerde Monstera evlerimizin baş köşesinde yer almasını en çok istediğimiz bitkilerin başında gelmeye başladı.
Bakım Talimatları
Güneş ışığı: Parlak ila orta dolaylı ışıkta gelişir. Yoğun, doğrudan güneş ışığı için uygun değildir, ancak buna dayanacak şekilde bitki alıştırılabilir.
Sulama: Her 1-2 haftada bir sulayın, sulamalar arasında toprağın kurumasını sağlayın. Daha parlak ışıkta daha sık ve düşük ışıkta daha az sulamayı bekleyin. Profesyonel ipucu: Monsteralar, filtrelenmiş sudan veya kullanmadan önce gece boyunca dışarıda bırakılan sudan yararlanabilir. Direkt olarak dinlendirmeden çeşme suyu, içeriğindeki yüksek klor nedeniyle kullanılmamalıdır.
Nem: Normal oda nemi yeterlidir, ancak mümkünse bol nemli koşulları tercih eder. İç mekandaki nem seviyesini artırmak için buhar / nemlendirme makinesi tercih edebilir veya yapraklara arada bir temiz içme suyuyla fısfıslama yapabilirsiniz. Saksı altına yerleştirebileceğiniz çakıl taşıyla dolu bir kap su da işe yarayabilir.
Sıcaklık: Çoğu ev bitkisi, (18°C-30°C) aralığındaki sıcaklıkları tercih eder. (15°C) altına düşmesine izin vermemek en iyisidir.
Toprak: İyi drene olan (geçirgen) bir toprak karışımı kullanın. Gerektiğinde toprak havalandırmasını artırmak için perlit veya lav kayaları gibi malzemeleri karıştırın. Websitemizde Monstera için en ideal toprak karışımı çeşitlerine ulaşmak tıklayın.
Yaygın Sorunlar:
Monstera bakımı kolay bir bitkidir ve haşerelere karşı dayanıklıdır. Neem yağı (tespih ağacı) yağı gibi doğal bir pestisitin haftalık spreyleri ve bitkinin düzenli olarak nemli bir bezle silinmesi ile haşereleri ortaya çıkar çıkmaz tedavi edebilirsiniz.
BELİRTİ: Yaprakların kenarları kahverengi ve çıtır oluyor
NEDEN: Bitki yetersiz sulanmış olabilir veya topraktaki tuzlanma oranı artmış olabilir.
BELİRTİ: Bitkide solma, toprakta sıkılık ve kuruluk
NEDEN: Sulama azlığı veya köklerin saksıya sığmıyor olmasından kaynaklanıyor olabilir. Saksı ve toprak değişimi önerilir.
BELİRTİ: Sararmış yapraklar veya siyah saplar, ıslak saksı karışımı
NEDEN: Aşırı sulanmış olabilir.
EK NOT: Monstera bakımıyla ilgili olarak Instagram hesabımızda canlı bir yayın gerçekleştirdik. Burada Monstera bitkisine nasıl daha iyi bakabiliriz, ipuçları ve bakım önerilerini konuştuk. Video kaydın izlemek için tıklayın.
Monstera ile ilgili bakım sorularınızı ve ihtiyaçlarınızı WhatsApp veya Instagram mesajlarıyla bizlere sorabilirsiniz. Yeşil Ev Botanik ekibi olarak sizlere destek vermekten mutluluk duyarız.